Uitstapjes

Uitstapjes:

Voor uitstapjes zijn er veel mogelijkheden. Op een afstand van maximaal 1,5 uur rijden valt te noemen:

Alpiarça, bij Santarem de Taag oversteken en dan naar links. Heeft het Casa dos Patudos, een fraai en groot huis, gebouwd door een minister die veel kunst verzameld heeft. Rondleiding verplicht, gids spreekt enigszins engels.

Caldas da Rainha, richting kust, heeft oud centrum en museum met park. In het museum vooral schilderijen van rond 1900 (naturisme).

Obidos, ligt vlak bij de kust, goed te combineren met een dagje naar een van de kustplaatsen. Het is een – toeristisch – plaatsje met vestingmuur. Specialiteit: Ginja, een kersenlikeur geserveerd in een chocolade kopje.

De A15 brengt je naar de westkust, die zeer afwisselend is met kliffen en stranden.

Van zuid naar noord:

Peniche (door de goede weg die ernaar toe loopt het snelst te bereiken, binnen een uur). Spectaculair is de klif, Cabo Cavoeiro. Kort voor het eindpunt een klein dorpje met bijzonder kerkje. In centrum Peniche haven, veel restaurants en museum van oude gevangenis. Aan beide zijden van Peniche (ligt op schiereiland) stranden waar veel gesurfd wordt.

Baleal, klifBaleal, zelfde weg als Peniche, maar vlak voor Peniche naar rechts. Is een mooi klein dorpje met lagere kliffen. Ligt op klein schiereiland met strand aan weerszijden van de toegangsweg.

Baleal – Peniche v.v. is een aardige strandwandeling.

 

 

 

 

Foz de Arelho, zandstranden aan de voet van een klif. In km gerekend het dichtst bij.

Sao Martinho de Porto. Baai met rustig water, met smalle doorgang naar zee. Een tunneltje door de klif geeft toegang met leuk zicht op zee.

Nazaré. Nazaré boven, genaamd Sitio, heeft geweldig uitzicht op het strand. Terras aan de rand van de klif is aanrader. Verder groot plein, toeristische winkels (truien b.v.), kerk.

Het strand heeft een ruime boulevard met veel winkels en restaurants.

Er gaat een treintje (ascensor) tussen strand en Sitio op en neer.

Ten noorden van de klif ligt het noordstrand, waar de golven het hoogst zijn. Is lastiger te vinden. Hier is wereldrecord gevestigd: surfen in golf van meer dan 30 m.

Verdere bezienswaardigheden, niet aan de kust:

Almourol is een eiland in de Taag, bereikbaar met een bootje. Hierop ligt een ruine van een oud kasteel. Het is net voorbij dorp Tancos, ook een schilderachtig plaatsje.

Tomar, convento do Cristo (2)Tomar heeft het Convento de Cristo, een schitterende combinatie van klooster en kasteel. Ook het centrum van Tomar is de moeite waard. Vlakbij Tomar is een stuwdam in de rivier de Zezere (Castelo de Bode).

 

 

 

 

Naar Lissabon kun je het beste met de trein. De ‘Regional’ vanaf Santarem is niet duur.

De bijzondere wijken in Lissabon zijn Oriente, centrum, Alfama en Belem. Uitstappen met de trein bij Oriente voor Oriente of voor de andere wijken het eindstation, Santa Apolonia.

Het centrum heeft een aantal fraaie pleinen, Praça de Commercio en Rossio en daar tussen in ruime en drukken straten met winkels en restaurants, goeddeels autovrij. Hier is ook de lift naar de wijk Bairro Alto. Overigens is er ook een roltrap in het station op Praça de Restauradores die naar de Bairro Alto leidt. De fraaie lift is vaak naar boven erg druk. De lift leidt naar een mooi uitzicht.

In de Bairro Alto zijn Largo do Carmo (vlak bij de lift) en café Brasileira de moeite waard.

Niet zo ver van het centrum is het kasteel Sao Jorge, dat vooral een mooie tuin met uitzicht heeft.

Oriente is een moderne wijk waar de expo plaats gevonden heeft.

Belem heeft fraaie parken, gebouwen, monumenten (o.a. van de ontdekkingsreizen: monumento descobrimentos) en musea.

Vlakbij station Santa Apolonia ligt de wijk Alfame, bekend van de Fado; wel ingesteld op toeristen.

Musea in Lissabon: Gulbenkian (groot, kunst vanaf oudheid), Centro Cultural de Belem met moderne en hedendaagse kunst (Coleção Berardo), ook in Belem MAAT (opgericht eind 2016, spectaculair gebouw met wisselende tentoonstellingen hedendaagse kunst), MUDE in centrum, vlak bij Praça de Commercio, met design en mode.

Aan de overkant van de Taag staat een Cristo Rei met het meest weidse uitzicht over Lissabon (en dat wil wat zeggen).

Queluz, een voorstad van Lissabon, heeft een groot paleis met fraaie tuin, stijl Versaille.

Mafra, ten NW van Lissabon, heeft een heel groot paleis, vooral bekend vanwege zijn gigantische bibliotheek met oude werken.

SintraSintra, ten westen van Lissabon, is erg toeristisch en heeft een groot aantal paleizen en kastelen, sommige met prachtige tuinen. Je moet dan wel in het oude, monumentale centrum zijn.

 

 

 

Alcobaça, in de buurt van Nazaré, heeft een mooi klooster.

Fatima is de bedevaartplaats waar vooral in mei en oktober veel bedevaartgangers naar toe lopen. Het plein en de nieuwe kerk zijn gigantisch groot.

Coimbra is de oudste universiteitsstad van Portugal. De universiteit, op het hoogste punt van de stad, en het centrum zijn fraai. In de universiteit zijn een aantal bezienswaardigheden met als toppunt de bibliotheek.

Nog een tip voor senioren: in veel musea en sommige andere bezienswaardigheden, en ook bij de trein, kun je 50 % korting krijgen als je kunt laten zien dat je ouder dan 65 bent.

Denk in Portugal ook aan het betalen van tol. Er bestaan hiervoor 2 systemen. De autowegen die al lang tol kennen hebben het systeem waarbij je aan het begin een ticket trekt en aan het eind afrekent. Dit geldt b.v. voor de A1 (Lissabon – Porto), de A8 (idem, via de kust) en de A15 (Santarem – kust). Het nieuwe systeem is dat je onder tolpoorten door rijdt, waarbij elke keer een klein bedrag automatisch verrekend wordt. Daarvoor moet een apparaatje in de auto zitten. Het geldt b.v. voor de A13 en de weg naar Tomar. Als je dit apparaat in de auto hebt, kun je overigens bij andere tolwegen kiezen voor de groen V en direkt doorrijden.