Omgeving

panorama

Het huis ligt in een heuvelachtig boeren landschap. Het is er nergens vlak. De bakker komt 3 keer per week langs. Te voet zijn enkele cafees bereikbaar. Vanuit het huis bij de kruising recht door kom je in Don Fernando, ook deel uitmakend van Achete. Het is de groep huizen die je vanuit de achtertuin aan de linkerkant ziet liggen. De ‘Talho’ (slager) van Don Fernando is een dorpswinkel annex cafeetje. Ga je in Don Fernando links en vervolgens op een doorgaande weg rechts dan heb je aan je rechterhand café Alexandre. ‘sWinters brandt er een houtkachel. Hier kun je ook brandhout (lenha) kopen. Het is een half uur lopen van het huis.

Ook niet meer dan een half uur lopen is ‘O Chicote’, restaurant, café en winkel. Je komt er via de kerk van Achete, op de doorgaande weg (bij het bord richting Achete) rechts en dan ligt ‘O Chicote’ aan je linkerhand. Het heeft een goed lopend restaurant, waar je voor ongeveer 10 euro een uitgebreide maaltijd hebt. De kaas die als vooraf op je tafel verschijnt, is een aanrader. Wijn en olijven kosten vrijwel niets. In de winkel kun je voor je dagelijkse boodschappen zeker slagen. (Ook gas is bij Chicote verkrijgbaar).

Aanraders in de buurt zijn het schilderachtige dorp Azoia de Cima, de weekmarkt op vrijdag in Pernes en gaan eten in het nabijgelegen Advagar. Vooral op zondagmiddag is het gezellig druk in Advagar. Voor € 10 kun je er eten zoveel je wil, keuze uit 3 gerechten: gegrild lamsvlees, gegrild varkensvlees en cozida portuguesa (worst en vlees, aardappels en groente, alles gekookt).

Een nog wat uitgebreidere supermarkt vind je in Póvoa de Santarém op de kruising met de weg Santarém – Torres Novas.

De grootste stad in de buurt is Santarém. Het ligt op een heuvel met uitzicht over de Taag. Vooral in Portas de Sol, met oude vestingmuren, kun je van dit uitzicht genieten. Santarém heeft een historisch centrum met mooie pleinen en gebouwen. Voor een lunch kun je in de winkelstraten op veel plaatsen terecht. Voor een diner is de keuze daar beperkter, maar Pigalle en Tasca zijn dan wel open en zijn aanraders. In Tasca is elke donderdagavond vanaf half 11 een fado optreden.

Santarém heeft ook een modern zwemparadijs, alleen geopend in de zomer.