Omgeving

panorama

Het huis ligt in een heuvelachtig boeren landschap. Het is er nergens vlak. Tussen 10 en half elf komt de bakker langs, alle dagen behalve op zondag. Te voet zijn enkele cafees bereikbaar. Vanuit het huis bij de kruising recht door kom je in Don Fernando, ook deel uitmakend van Achete. Het is de groep huizen die je vanuit de achtertuin aan de linkerkant ziet liggen. De ‘Talho’ (slager) van Don Fernando is een dorpswinkel annex cafeetje. Ga je in Don Fernando links en vervolgens op een doorgaande weg rechts dan heb je aan je rechterhand café Alexandre. ‘sWinters brandt er een houtkachel. Hier kun je ook brandhout (lenha) kopen. Het is een half uur lopen van het huis.

Ook niet meer dan een half uur lopen is ‘O Chicote’, restaurant, café en winkel. Je komt er via de kerk van Achete, op de doorgaande weg (bij het bord richting Achete) rechts en dan ligt ‘O Chicote’ aan je linkerhand. Het heeft een goed lopend restaurant, waar je voor ongeveer 10 euro een uitgebreide maaltijd hebt. De kaas die als vooraf op je tafel verschijnt, is een aanrader. Wijn en olijven kosten vrijwel niets. In de winkel kun je voor je dagelijkse boodschappen zeker slagen. (Ook gas is bij Chicote verkrijgbaar).

Aanraders in de buurt zijn het schilderachtige bergdorp Azoia de Cima, zondagmiddag gaan eten in het nabij gelegen Advagar, de weekmarkt op vrijdag in Pernes.

Een nog wat uitgebreidere supermarkt vind je in Póvoa de Santarém op de kruising met de weg Santarém – Torres Novas. Ga je op deze kruising links dan heb je vlak voor het verlaten van Póvoa de Santarém een weg naar rechts richting Alcanhões. Alcanhões is een aardig dorp, zeker als je wijn wilt proeven. Aangekomen in Alcanhões rechtsaf, dorp door aan de linkerkant vind je de Adega Cooperativa.

De grootste stad in de buurt is Santarém. Het ligt op een heuvel met uitzicht over de Taag. Het heeft een historisch centrum met mooie pleinen en gebouwen. Voor een lunch kun je in de winkelstraten op veel plaatsen terecht, voor een diner is de keuze beperkter, hoewel er enkele goede restaurants zijn.

Santarém heeft ook een modern zwemparadijs.

Voor uitstapjes kun je kiezen uit:

Zuid: Lissabon en Sintra. Met de trein naar Lissabon is de eindhalte Santa Apolonia, dicht bij het centrum. 10 minuten lopen richting centrum tref je een straatje met veel fado restaurants.

West: de kust met gevarieerde stranden en kliffen (dichtst bij is Foz de Arelho, Peniche/Cabo Carvoeiro en Baleal zijn spectaculair en er wordt gesurfd op de golven, Nazare is een leuke badplaats) en de vestingstad Obidos

Noord: een landschap met rustige dorpjes; het natuurgebied ‘Serras de Aire e Candeeiros’; vele grotten; en het bekende bedevaartsoord Fatima.
Oost: bijzonder is het eiland in de Taag bij Almourol met een oud kasteel dat te bezichtigen is. Ook de stuwdam bij Castelo de Bode en omgeving zijn de moeite waard.